Strona główna Blog Piekarniki Pieczenie parowe w piekarnikach Amica

Kategorie

Pieczenie parowe w piekarnikach Amica

2020-11-29

Czy wiecie, że para wodna jest najzdrowszym źródłem obróbki termicznej dla naszego organizmu?

 

Para przede wszystkim przyczynia się do zachowania wartości odżywczych w produktach. Podczas obróbki termicznej z produktów nie „uciekają” cenne minerały, witaminy i wszelkie składniki odżywcze. Dodatkowo, para wpływa na walory smakowe produktów np. nawilża mięso podczas pieczenia i sprawia, że produkt się nie wysusza. Ponadto, gotując takie warzywa jak paprykę czy fasolkę zachowujemy nawet o ponad 30 proc. więcej witaminy C, niż w przypadku gotowania w wodzie. Dodatkową zaletą obróbki termicznej w sposób parowy jest zachowanie koloru produktu.  Gotując kalafiora w wodzie, po wyciągnięciu staje się on blado żółtawy, gotując na parze, mamy pewność że kolor będzie zdrowo biały, jak być powinien. Podobnie ma się sprawa z brokułem. W wodzie warzywo traci kolor, a gotując go na parze  będzie idealnie zielony, prawie jak świeży produkt przyniesiony z ogródka. Para jest też idealna do wypieku pieczywa, ponieważ wnika w głąb ciasta i nawilża je tworząc bardziej pulchne i wilgotne ciasto, usprawnia dzięki temu proces wyrastania. W ten sposób mamy pewność, że chleb, bułki a nawet wybrane ciasta (np. drożdżowe lub tarty) będą miękkie w środku, a bardzo chrupkie z zewnątrz.

 

Jeśli jesteście na etapie wyboru piekarnika, to koniecznie rozważcie zakup piekarnika parowego. 

internet-25.jpg

Rodzaje piekarników parowych Amica

W ofercie firmy Amica istnieją dwa rodzaje piekarników parowych: SoftSteam i FullSteam.

bez-tytulu.jpg

Piekarniki z SoftSteam oferują pieczenie z dodatkiem pary.  Ten system wymaga nalania wody 300-400 ml na dno (tzw. nieckę) piekarnika i po przyciśnięciu funkcji na sensorze/pokrętle włącza się specjalna dodatkowa grzałka i wytwarza się para. Program jest dedykowany tylko do wybranych funkcji piekarnika ( np. grzanie góra dól, termoobieg). Z SoftSteam – pieczeniu z dodatkiem pary Twoje wypieki zawsze będą wyglądać i smakować wyśmienicie! SoftSteam idealnie nadaje się też do podgrzewania potraw, które zachowują dzięki niemu swoją soczystość. Piekarniki z SoftSteam znajdziecie TUTAJ.

 

 

obraz-2020-11-29-115958.png

Piekarniki  z  systememem  FullSteam oferują lepsze nasycenie parą wnętrza dzięki nowemu systemowi generowania pary. Para wytwarzana jest przez specjalnym generator, który wtłacza parę do komory piekarnika podczas pieczenia (na różnych etapch pieczenia). Para rozchodzi się równomiernie w całej komorze piekarnika. Piekarniki z z FullSteam gwarantują lepszy smak i konsystencję potraw bez straty witamin i mikroelementów. Piekarnik pełen pary to w pełni udane i zdrowe pieczenie! Piekarniki z FullSteam znajdziecie TUTAJ.

 

Gotowe programy parowe

56938-122633eetnkdpshascvopas-ed47639ba-x-type.jpg

Niektóre piekarniki marki Amica oferują też gotowe programy parowe. Nie musisz się zastanawiać, co jak się piecze, bo gotowe programy parowe podpowiadają idealne parametry pieczenia dla danej potrawy/mięsa. Podaje ustawienia czasu, temperatury i rodzaju grzania dla danej potrawy. Programy zostały stworzone przez profesjonalnych kucharzy. Dla poszczególnych potraw dobrano odpowiednie funkcje grzania i temperatury oraz zależności czasowe/wagowe, które są zapisane w pamięci programatora. Modele z gotowymi programami pieczenia znajdziesz TUTAJ

Czyszczenia piekarnika parą

Czyszczenie parą w piekarnikach parowych jest niemal standardem,  bo właściwością pary wodnej jest jej łatwość rozpuszczania zabrudzeń. W programie czyszczenia parowego, para rozmiękcza brud w czasie  ok. 30 minut i potem przy użyciu gąbki z wodą i płynu do mycia naczyń bez problemu wyczyścimy piekarnik. Nie zapominajmy, że  temperatura wrzenia jest także czynnikiem bakteriobójczym, więc para wodna ma też ogromne właściwości higieniczne.

 

 

Artykuł sponsorowany



29 Listopad, 2020   |   1645
  |   Średnia ocena na podstawie 0 głosów.

Nasze marki