Czy wiecie, że para wodna jest najzdrowszym źródłem obróbki termicznej dla naszego organizmu?
Para przede wszystkim przyczynia się do zachowania wartości odżywczych w produktach. Podczas obróbki termicznej z produktów nie „uciekają” cenne minerały, witaminy i wszelkie składniki odżywcze. Dodatkowo, para wpływa na walory smakowe produktów np. nawilża mięso podczas pieczenia i sprawia, że produkt się nie wysusza. Ponadto, gotując takie warzywa jak paprykę czy fasolkę zachowujemy nawet o ponad 30 proc. więcej witaminy C, niż w przypadku gotowania w wodzie. Dodatkową zaletą obróbki termicznej w sposób parowy jest zachowanie koloru produktu. Gotując kalafiora w wodzie, po wyciągnięciu staje się on blado żółtawy, gotując na parze, mamy pewność że kolor będzie zdrowo biały, jak być powinien. Podobnie ma się sprawa z brokułem. W wodzie warzywo traci kolor, a gotując go na parze będzie idealnie zielony, prawie jak świeży produkt przyniesiony z ogródka. Para jest też idealna do wypieku pieczywa, ponieważ wnika w głąb ciasta i nawilża je tworząc bardziej pulchne i wilgotne ciasto, usprawnia dzięki temu proces wyrastania. W ten sposób mamy pewność, że chleb, bułki a nawet wybrane ciasta (np. drożdżowe lub tarty) będą miękkie w środku, a bardzo chrupkie z zewnątrz.
Jeśli jesteście na etapie wyboru piekarnika, to koniecznie rozważcie zakup piekarnika parowego.

Piekarniki z SoftSteam oferują pieczenie z dodatkiem pary. Ten system wymaga nalania wody 300-400 ml na dno (tzw. nieckę) piekarnika i po przyciśnięciu funkcji na sensorze/pokrętle włącza się specjalna dodatkowa grzałka i wytwarza się para. Program jest dedykowany tylko do wybranych funkcji piekarnika ( np. grzanie góra dól, termoobieg). Z SoftSteam – pieczeniu z dodatkiem pary Twoje wypieki zawsze będą wyglądać i smakować wyśmienicie! SoftSteam idealnie nadaje się też do podgrzewania potraw, które zachowują dzięki niemu swoją soczystość. Piekarniki z SoftSteam znajdziecie TUTAJ.
Piekarniki z systememem FullSteam oferują lepsze nasycenie parą wnętrza dzięki nowemu systemowi generowania pary. Para wytwarzana jest przez specjalnym generator, który wtłacza parę do komory piekarnika podczas pieczenia (na różnych etapch pieczenia). Para rozchodzi się równomiernie w całej komorze piekarnika. Piekarniki z z FullSteam gwarantują lepszy smak i konsystencję potraw bez straty witamin i mikroelementów. Piekarnik pełen pary to w pełni udane i zdrowe pieczenie! Piekarniki z FullSteam znajdziecie TUTAJ.
Gotowe programy parowe
Niektóre piekarniki marki Amica oferują też gotowe programy parowe. Nie musisz się zastanawiać, co jak się piecze, bo gotowe programy parowe podpowiadają idealne parametry pieczenia dla danej potrawy/mięsa. Podaje ustawienia czasu, temperatury i rodzaju grzania dla danej potrawy. Programy zostały stworzone przez profesjonalnych kucharzy. Dla poszczególnych potraw dobrano odpowiednie funkcje grzania i temperatury oraz zależności czasowe/wagowe, które są zapisane w pamięci programatora. Modele z gotowymi programami pieczenia znajdziesz TUTAJ.
Czyszczenia piekarnika parą
Czyszczenie parą w piekarnikach parowych jest niemal standardem, bo właściwością pary wodnej jest jej łatwość rozpuszczania zabrudzeń. W programie czyszczenia parowego, para rozmiękcza brud w czasie ok. 30 minut i potem przy użyciu gąbki z wodą i płynu do mycia naczyń bez problemu wyczyścimy piekarnik. Nie zapominajmy, że temperatura wrzenia jest także czynnikiem bakteriobójczym, więc para wodna ma też ogromne właściwości higieniczne.
Artykuł sponsorowany
- Odkurzacz Jimmy BX7 Pro Max – test i opinia. Czy warto go mieć? - 17/04/2025
- Która pralka z funkcją pary będzie lepsza dla Ciebie: Electrolux SteamCare EW7F249PSP czy Beko B300 BM3WFSU37015WBPB? - 13/04/2025
- Zwykłe odkurzanie? Jeszcze czystsze podłogi dzięki technologii aktywnego mopowania i szczotce UV w odkurzaczu bezprzewodowym - 11/04/2025
Niestety w piekarniku Anika nie można ustawić swojego programu z funkcją pary, nie można również edytować temperatury w gotowych programów parowych. Pieczenie w tych piekarnikach z funkcją pary jest możliwa tylko na gotowych programach, które nie do końca są właściwie skonfigurowane.
Dziękuję za podzielenie się opinią. Jaki konkretnie piekarnik Pan posiada?
Potwierdzam uwagę Pana Jarka. Posiadam piekarnik PAROWY Amica X-TYPE STEAM, niestety ma kilka gotowych programów, bez możliwości modyfikowania czasu i temperatury. Niestety żaden z tych programów nie ma temperatury, w jakiej chciałabym piec daną potrawę i to uważam za totalny bezsens.