Oferta rynkowa lodówek wolnostojących jest ogromna. Do wyboru mamy lodówki o różnych wymiarach, stylach i kolorach. Jak w tym gąszczu możliwości wybrać coś dla siebie? Nie jest to łatwe! Mam nadzieję, że ten krótki przewodnik pomoże Wam w wyborze.
Na co zatem warto zwrócić uwagę?
1. Wygląd lodówki
Lodówka musi się Wam przede wszystkim podobać. Powinna pasować również do Waszego wnętrza. Warto też zajrzeć do wnętrza lodówki i sprawdzić, czy jest wykonana estetycznie, czy szuflady wysuwają się w sposób komfortowy.

2. Pojemność lodówki
Pojemność lodówki (wyrażana w litrach) to kluczowy parametr decydujący o jej funkcjonalności. Jeśli masz dużą rodzinę warto wybrać dużą lodówkę o wysokości 180-200 cm. Jeśli jesteś singlem, lub często jadasz poza domem może wystarczyć Ci lodówka podblatowa?!
Nie wszystkie lodówki o takich samych wymiarach zewnętrznych mają taką samą pojemność- wynika to z różnej grubości ścianek lodówki. Informację o pojemności lodówki znajdziesz również na etykiecie energetycznej.
3. System chłodzenia
Jeśli nie lubisz rozmrażać lodówki, wybierz lodówkę z systemem chłodzenia No Frost. W takiej lodówce nie powstaje szron i co za tym idzie, nie ma konieczności rozmrażania. Wybierając lodówkę zwróćcie uwagę, czy jest to pełny No Frost – system bezszronowy jest wówczas zarówno w chłodziarce jak i zamrażarce, czy semi No Frost – tylko w zamrażarce.
W lodówkach No Frost szybciej obsuszają się wędliny i sery, dlatego pamiętaj o przechowywaniu ich w pojemnikach lub w specjalnych szufladach świeżości (aktualnie są one na wyposażeniu wielu lodówek No Frost).
4. Klasa energetyczna
Lodówka to urządzenie, które pracuje bez przerwy 24 godziny na dobę.
Wybierz urządzenie klasy energetycznej A+++, A++ . Każdy dodatkowy plus przy klasie energetycznej urządzenia to mniejsze zużycie energii o ok.15-20 %.
Informacje o rocznym zużyciu energii elektrycznej znajdziesz na etykiecie energetycznej umieszczonej na każdej lodówce.
5. Głośność
Głośność to jeden z ważniejszych parametrów przy wyborze sprzętu AGD. Najcichsze lodówki pracują z głośnością zaledwie 36 dB. Na ten parametr warto zwrócić szczególną uwagę, jeśli Wasza kuchnia jest otwarta na salon.
6. Sterowanie
Lodówka może być sterowana mechanicznie lub elektronicznie.
Sterowanie mechaniczne stosuje się w tańszych modelach lodówek i polega ono na tym, że za pomocą pokrętła ustawiamy tylko orientacyjnie moc chłodzenia i to dla obu stref – chłodzenia i mrożenia jednocześnie.
Sterowanie elektroniczne jest rozwiązaniem nowoczesnym i wygodniejszym dla użytkownika. Najczęściej sterowanie elektroniczne idzie w parze z obecnością dwóch termostatów, dzięki którym możemy ustawić osobną temperaturę dla komory chłodzenia i zamrażalnika. W niektórych modelach sterowanie elektroniczne jest wewnątrz lodówki a w innych na zewnątrz. Na wyświetlaczach oprócz temperatury można odczytać często godzinę oraz informacje o dodatkowych funkcjach i parametrach urządzenia.
7. Wyposażenie lodówki
Niektóre lodówki są równie atrakcyjne w środku co na zewnątrz, a wszystko za sprawą:
Oświetlenia LED – jest to jaśniejsze światło niż tradycyjne oświetlenie chłodziarek i zużywa mniej energii i nie wymaga wymiany praktycznie przez cały okres użytkowania chłodziarki;
Szuflady zero stopni – oferuje najniższą temperaturę w całej chłodziarce – bliską 0°C. Takie warunki są idealne do przechowywania świeżego mięsa i ryb, ponieważ pozwalają one zachować naturalną soczystość i walory odżywcze. Produkty przechowywane w szufladzie są zabezpieczone przed działaniem bakterii i dzięki temu aż trzykrotnie wydłuża się okres ich przydatności do spożycia.
Szuflady świeżości – przeznaczona do przechowywania świeżych owoców i warzyw. Dzięki regulowanemu poziomowi wilgotności w szufladzie panuje idealny klimat, w którym produkty nie wysychają i dłużej zachowują świeżość i bogactwo witamin.
Kostkarki – z koniecznością podłączenia wody lub bez (w takich lodówkach znajduje się wbudowany pojemnik, który co jakiś czas napełniamy wodą). Kostkarka to idealne rozwiązanie na upalne dni!
MetalCoolingu – metalowe wykończenie na tylnej ścianie chłodziarki zapewnia większą stabilność temperatury wewnętrznej oraz szybszy powrót do ustawionej temperatury po otwarciu drzwi.
8. Technologie
Oto kilka z najciekawszych technologii stosowanych w lodówkach niektórych marek. Może któraś wyda się niezbędna w nowej lodówce?
Jonizacja – w wyniku jonizacji powstaje ozon, który niszczy do 95 % bakterii i wirusów, eliminuje brzydkie zapachy oraz wytwarza idealny mikroklimat do przechowywania żywności.
AdaptCool – specjalny program monitoruje i zapamiętuje częstotliwość otwierania drzwi urządzenia i w oparciu o zebrane dane chłodziarka dostosowuje pracę do zwyczajów użytkownika. W praktyce działanie funkcji polega na tym, że chłodziarka automatycznie zaczyna obniżać temperaturę w czasie, gdy wzrasta częstotliwość otwierania drzwi.
Home Connect – daje możliwość sterowania i monitorowania pracy lodówki na odległość o raz w przypadku awarii umożliwia zdalną diagnostykę urządzenia.
Kamery w chłodziarce – dzięki systemowi HomeConnect i kamerom zamontowanym w chłodziarce – będąc na zakupach możemy sprawdzić czego aktualnie brakuje na półkach naszej lodówki.
Jeśli ten artykuł okazał się dla Was pomocny, będę wdzięczna za subskrypcję mojego kanału na YT!
Was to nic nie kosztuje, a mi bardzo pomaga w rozwoju mojego projektu!
Co tydzień filmuję coś nowego! Zapraszam na KANAŁ PANI AGD NA YT
- Jak dbać o ubrania, aby służyły nam na dłużej? - 03/12/2023
- Pomysły na świąteczne prezenty od Amiki - 29/11/2023
- Najpłytsze pralki na rynku, czyli pralki super slim - 24/11/2023