Decyzja o zakupie zmywarki powinna być świadoma i przemyślana. W przypadku zmywarki przeznaczonej dla obiektów żywienia zbiorowego ma to ogromne znaczenie ze względu na zagrożenia sanitarne i epidemiologiczne.

Należy podkreślić, iż nieodpowiedni wybór zmywarki przemysłowej dla branży HoReCa, szpitali czy stołówek może mieć bardzo poważne konsekwencje związane z bezpieczeństwem zdrowotnym ludzi, a także z nieprzewidzianymi skutkami ekonomicznymi. Do często pojawiających się problemów należą.

  • Nieodpowiedni poziom czystości mikrobiologicznej mytych naczyń
  • Problemy z wydajnością, czasem mycia
  • Nieodpowiednia wielkość urządzeń w stosunku do mytych naczyń
  • Wysokie zużycie energii
  • Nadmierna wilgotność otoczenia z uwagi na niezastosowanie rekuperacji
  • Częstsze awarie
  • Wysokie koszty obsługi serwisowej zmywarki
  • Krótsza żywotność urządzenia.

Czym się kierować podczas zakupu zmywarki przemysłowej

Wymagania właściciela niewielkiej kawiarni będą inne w porównaniu do posiadacza dużej restauracji czy kuchni szpitalnej. Dlatego w pierwszej kolejności wskazane jest przeprowadzenie dokładnej analizy potrzeb. Pod uwagę powinno się wziąć:

  • Wielkość dostępnego miejsca przeznaczonego pod zmywarkę
  • Wydajność wentylacji pomieszczenia zmywalni
  • Możliwości przyłączeniowe ( energia elektryczna, woda, ścieki )
  • Ilość mytych naczyń na godzinę
  • Wielkość mytych naczyń
  • Rodzaj mytych naczyń z podziałem na materiały, które będą myte ( ceramika, stal nierdzewna, aluminium, plastik itd.)
  • Wielkość budżetu przeznaczonego na zakup zmywarki.

Wybór właściwej i dopasowanej zmywarki gastronomicznej dla biznesu jest zadaniem trudnym i złożonym. Praca zmywarki przeznaczonej do zastosowań przemysłowych musi być efektywna i skuteczna. W przypadku barów, restauracji dużą uwagę przykłada się do jakości mycia maszynowego szkła. Mycie kieliszków, szklanek bez potrzeby polerowania ogranicza nam koszty zarówno pracy, jak i stłuczek. W przypadku zmywarek do naczyń stołowych ważna jest szybkość mycia oraz jakość mycia. Naczynia mają być suche i czyste po myciu maszynowym oraz wcześniejszym zamoczeniu, bez potrzeby mycia ręcznego. Zmywarki do naczyń kuchennych mają trudne zadanie mycia naczyń kuchennych, które są mocno zabrudzone, zatłuszczone.

Siła mycia zmywarki do garów kuchennych musi być duża. W procesie takim stosuję się zarówno strumień wody, jak i strumień granulek ściernych, które czyszczą powierzchnie wraz z roztworem detergentu. Zmywarki na granulki do naczyń kuchennych to bardzo skuteczne rozwiązanie. W przypadku zmywarek tunelowych urządzenie dopasowujemy do potrzeb zarówno pod względem wydajności mycia, suszenia, jak również pod względem rodzaju taśmy co jest ściśle związane z rodzajem mytych naczyń. W przypadku tac cateringowych ( szpitalnych ) stosuje się specjalną taśmę umożliwiającą optymalne ułożenie tac w zmywarce.

Podczas zakupu zmywarki należy się upewnić czy sprzedawca oferuje również wsparcie serwisowe. Producent lub dystrybutor zmywarek przemysłowych ma odpowiednią wiedzę na temat każdego modelu, który oferuje w sprzedaży. Wiedza i doświadczenie rzetelnego sprzedawcy może wpłynąć na bardziej świadomy wybór kupującego. Może to także uchronić przez niepotrzebnymi stratami finansowymi, ciągłym zastojem w pracy i większymi kosztami eksploatacyjnymi.

Zmywarki warte uwagi wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej AISI 316

Jedną ze zmywarek wartych uwagi jest zmywarka tunelowa model QK 5360/QK 5360.  Wyposażona jest w zasilanie elektryczne lub parowe (z opcją odzysku-rekuperacji). Ten model idealnie sprawdza się w miejscach o bardzo dużym natężeniu ruchu. Cechuje go skuteczność i szybkość działania, a przenośnik taśmowy jest świetnym rozwiązaniem, by dobrze radzić sobie z dużymi obciążeniami.

Wybór Zmywarki Gastronomicznej W Branży Horeca

Inne rodzaje zmywarek doskonałych dla branży HoReCa

Zmywarki przesuwne

Przeznaczone dla najbardziej wymagających właścicieli restauracji, firm cateringowych, stołówek, hoteli.

Zmywarki kapturowe

Wyposażone są w najnowocześniejsze funkcje, a mimo to są bardzo proste w codziennej obsłudze. Zmywarki kapturowe cechuje niski pobór energii oraz wody, a także ekonomiczne zużycie środków chemicznych.

 

Materiał partnera zewnętrznego

Obserwuj