Składając sobie świąteczne życzenia zawsze na pierwszym miejscu wymieniamy zdrowie.
Niestety na co dzień zapominamy o tym, co nam to zdrowie rujnuje. Pomijam takie grzechy jak brak ruchu czy złe nawyki żywieniowe. Jako Pani Agd przypominam Wam tylko o kilku istotnych błędach jakie popełniamy w kuchni!
Dr Charles Gerba, mikrobiolog i profesor na Uniwersytecie Arizony w Tucson, który od 1973 roku studiuje bakterie czające się w amerykańskich domach, stwierdził, że w wielu domach bezpieczniej jest zrobić sałatkę na desce sedesowej niż na desce do krojenia.
Jego odkrycia powinny wpłynąć na nasze zachowania.
Oto pięć najbrudniejszych miejsc w kuchni i rady, jak wyeliminować zarazki.
1. Gąbki i ścierki
„Przeprowadziliśmy ankietę, zbierając 1000 gąbek i ścierek do kuchni, a około 10 procent z nich miało salmonellę. Moczą się i pozostają wilgotne, więc bakterie rosną jak szalone. Większość bakterii E. coli i innych kałowych bakterii w przeciętnym domu, znajduje się na gąbce lub ściereczce.
Porada: Wymieniaj ściereczki i gąbki co tydzień. Gąbkę możesz też zdezynfekować wrzucając ją regularnie do zmywarki lub do mikrofalówki na wysoką moc przez 30 sekund.
2. Zlewozmywak
„W zlewozmywaku kuchennym jest więcej E. coli niż w toalecie po spłukaniu. Zlew jest świetnym miejscem do życia i wzrostu bakterii E. coli, ponieważ jest mokry i wilgotny. Bakterie żywią się resztkami jedzenia, które zalegają zlewie.
Porada : Czyść zlewozmywak regularnie za pomocą środka antybakteryjnego.
3. Deska do krojenia
„Na przeciętnej desce do krojenia w domu jest 200 razy więcej bakterii kałowych z surowego mięsa niż na desce sedesowej. Większość ludzi po prostu opłukuje swoją deskę do krojenia, ale drób i surowe mięso może pozostawić po sobie salmonellę i campylobacter”.
Porada: Używaj plastikowych desek do krojenia, jednej do krojenia mięs, a drugiej do warzyw, aby nie doszło do zanieczyszczenia krzyżowego. Deski najlepiej myć w zmywarce.
4. Dolna półka lodówki
„Najwięcej bakterii jest na dolnej półce w lodówce, ponieważ skondensowana wilgoć spływa tam z górnych półek.
Porada: Pamiętajcie o regularnym myciu lodówki, bo czyścimy ją rzadziej niż toalety, a to tam mnożą się bakterie na naszym jedzeniu.
Szczególną ostrożność zachowajcie podczas rozmrażania mięsa!
5. Blaty kuchenne
„Blaty kuchenne wydają się być najbrudniejsze w pobliżu zlewu, ponieważ ludzie wycierają je gąbkami i ściereczkami i tak rozprowadzają zarazki po blacie.
Porada: Używajmy środka antybakteryjnego do mycia blatów kuchennychi i wycierajmy blaty jednorazowymi ręcznikami papierowymi. Ręczniki papierowe są świetne, ponieważ pochłaniają dużo wilgoci i bakterii i można je po prostu wyrzucić.”
Zatrucie pokarmowe w święta, kiedy na stołach pełno pyszności, to byłaby katastrofa, dlatego pamiętajcie o higienie w kuchni!
Zdrówka na święta i po świętach życzy Pani AGD, bo wszystko inne można jakoś załatwić!
- Lodówki Liebherr – dlaczego warto wybrać? - 30/10/2024
- Opinia warta BLIKa – promocja od Amiki - 29/10/2024
- Lodówka szufladowa - 29/10/2024