Fulgor-Super.jpg

Jeśli wyobrazimy sobie fanów indukcji i fanów płyt gazowych jako dwa obozy, to zapewniam Was, że migracja odbywa się tylko w jednym kierunku – do indukcji!

W moim domu rodzinnym zawsze gotowało się na gazie, a ja od kiedy jestem na „swoim” najpierw miałam płytę ceramiczną, a teraz od ponad 12 lat korzystam z indukcji i jestem jej zagorzałą fanką.

Cenię indukcję ze względu na szybkość gotowania i komfort czyszczenia płyty, czy bezpieczeństwo, ale wiem że są wśród Was zwolennicy gotowania na prawdziwym ogniu, bo ponoć smażone na ogniu zupełnie inaczej smakuje!

Ja tej różnicy nie dostrzegam, ale nie będę się o to z Wami kłócić 🙂 Płyty gazowe mogą być przepiękne, „smażone” jest pyszne, ale mnie i tak tłuste opary z gazu na meblach kuchennych zniechęcają do tego rozwiązania!

Która płyta jest bardziej oszczędna?

Gotowanie na płycie jest kosztowne  i rodzaj płyty nie ma znaczenia. Gotując codzienne na płycie indukcyjnej, korzystając z pola o mocy 2kW (nie używając funkcji booster) tylko przez jedną godzinę generujemy koszt jednostkowy 1,2 pln. Mnożąc to razy 365 dni w roku – to mamy koszt  438 pln.

Gaz jest wprawdzie tańszy od prądu, ale na gazie gotuje się dłużej i podczas gotowania odnotowuje się jego duże straty (gaz ziemny lub propan-butan tylko w 50% przekazuje energię bezpośrednio do garnka lub patelni, reszta gazu ogrzewa niestety powietrze w kuchni). Dlatego koszty gotowania na indukcji i na gazie są porównywalne.

Imigowe-Amica.jpg

Zasady oszczędnego gotowania!

Istotniejsze od ceny prądu i gazu są nawyki związane z gotowaniem. Stosując się do poniższych zasad możecie sporo zaoszczędzić!

 

  • Pamiętajcie, aby podczas gotowania  przykrywać garnek pokrywką!
  • Zainwestujcie parę groszy w szybkowar – pomoże Wam ugotować wołowinę w pół godzinki, a ziemniaki w 10 minut!!!
  • Nalewajcie do garnka ciepłą wodę z kranu, a nie zimną!
  • Przy indukcji zainwestujcie w dobre garnki o wielowarstwowym 3-5 mm ferromagnetycznym dnie;
  • Zwróćcie uwagę, aby dno naczynia do indukcji było idealnie płaskie i dobrze przylegało do płyty;
  • Stawiając naczynie na płycie pamiętajcie, że średnica naczynia powinna odpowiadać wielkości strefy grzejnej;
  • W przypadku płyt gazowych dbajcie o czystość palników, aby dobrze przepuszczały gaz;
  • Gotujcie wodę bez soli! Soląc dopiero wrzątek znacznie przyspieszycie gotowanie wody!
  • Odgrzewając coś zimnego z lodówki, zastanówcie się, czy potrzebujecie podgrzać całą zawartość garnka, czy tylko jedną porcję
Pani Agd
Obserwuj