Jedną z kluczowych cech przy wyborze piekarnika jest rodzaj sterowania. Zależy nam na tym, aby było one proste i intuicyjne, bo przecież nikt nie chce szukać instrukcji obsługi, kiedy bierze się za przygotowanie posiłku.
Nie bez znaczenia jest też kolorystyka wyświetlacza i opcja wygaszania go, tak aby w kuchni nie świeciły nam zegary w różnych kolorach tęczy.
Jeśli szukasz sprzętu, który spełnia powyższe wymagania, to z pewnością zainteresują Cię piekarniki Amik, które mają wyświetlacz Tte.
Wszystkie funkcje piekarnika są dostępne bezpośrednio na panelu, nie musisz więc zagłębiać się w menu, ani przechodzić między opcjami, żeby znaleźć tę właściwą. Po wyborze danej funkcji wyświetlają się tylko ikony wyboru, a wszystkie pozostałe diody gasną – wyświetlacz krok po kroku prowadzi do celu. Nie musisz zastanawiać się nad parametrami pieczenia, bo piekarnik wyposażony został w aż 19 programów gotowych opracowanych przez profesjonalnych kucharzy. Do dyspozycji masz programy między innymi do szybkiego podgrzania dań czy wolnego gotowania techniką SlowCooking.
Wyświetlacz Tte jest wyjątkowo elegancki, bez pokręteł i zbędnych nadruków, idealnie wkomponuje się w najbardziej wymagającą aranżacje kuchenną.
Intuicyjny i przejrzysty panel jest sterowany za pomocą białych sensorów, które podświetlają się dopiero po jego włączeniu.
Piekarnik Amica z wyświetlaczem Tte
Jeżeli taki typ wyświetlacza odpowiada Waszym wymaganiom, to w ofercie firmy Amica jest wiele modeli z takim właśnie rozwiązaniem – to ich LISTA.
W gamie produktów każdy znajdzie coś dla siebie. Modele różnią się kolorem (są modele białe i czarne), rodzajem wykończenia (szkło lub szkło z inoxowymi dodatkami) oraz funkcjami.
Stylistyka piekarników Amiki z wświetlaczem Tte

Według mnie najciekawsze piekarniki w tej gamie to Amica ED975396BA+ X- TYPE STEAM P oraz Amica ED975398BA+ X-TYPE STEAM P.
Obydwa modele wyglądają identycznie i oferują te same funkcje.
To piekarniki parowe z funkcją SoftSteam, dzięki której Twoje ciasta będą jak z cukierni, a chleb… jeszcze lepszy niż z piekarni!
Z SoftSteam – pieczeniem z dodatkiem pary – Twoje wypieki zawsze będą wyglądać i smakować wyśmienicie! Wystarczy, że nalejesz wody do specjalnej niecki. Dzięki parze pieczywo wyrasta lepiej i równomiernie, jest też bardziej puszyste, nie przesusza się i nie pęka.
SoftSteam idealnie nadaje się też do podgrzewania potraw, które zachowują dzięki niemu swoją soczystość.
Obydwa piekarniki mają też czyszczenie pyrolityczne, dzięki czemu będziecie mogli zapomnieć o trudach domywania zabrudzonego piekarnika.
Pyroliza to automatyczne czyszczenie piekarnika bez chemii – bez konieczności stosowania jakichkolwiek detergentów.
Piekarnik Amica rozgrzewa się do temperatury 480°C, wypalając wszelkie zabrudzenia, włącznie z uciążliwymi plamami tłuszczu. W zależności od stopnia zabrudzenia komory, możesz wybrać jedną z trzech opcji czasowych: 120, 150 lub 180 minut. Dzięki specjalnym zabezpieczeniom drzwi czyszczenie piekarnika jest w pełni bezpieczne.
Pyroliza to najskuteczniejsze czyszczenie na rynku, wygodne, bezpieczne i bez użycia chemii. Czysta oszczędność i troska o środowisko.
Z pewnością wielokrotnie zdarzało Ci się nakłuwać czy nacinać piekącą się potrawę, by sprawdzić stopień jej upieczenia.
Dzięki Termosondzie, którą mają na wyposażeniu obydwa piekarniki nie będzie to już konieczne! Wystarczy, że umieścisz ją w piekącej się potrawie i ustawisz na programatorze temperaturę, jaką chcesz osiągnąć we wnętrzu.
Termosonda będzie szczególnie przydatna w przypadku pieczenia mięs. Bez ryzyka przypalenia na zewnątrz i niedopieczenia w środku!
Dzięki SoftClose trzaskające nieprzyjemnie drzwi piekarnika to już przeszłość! Zawiasy wyposażone zostały w specjalne tłumiki, sprawiając, że drzwi samoczynnie wyhamowują tuż przed całkowitym zamknięciem. SoftClose to komfort i bezpieczeństwo w Twojej kuchni.
Nie wiem, czy wiecie, ale doskonałe wypieki to nie tylko kwestia umiejętności, ale przede wszystkim odpowiedniego piekarnika.
Proponowane przeze mnie piekarniki mają technologię BakingPro System™, więc możesz już zapomnieć o nierównomiernie wypieczonym cieście czy o zbyt suchym mięsie! A to wszystko dzięki precyzyjnie zaprojektowanej dystrybucji ciepła oraz stabilnej temperaturze wewnątrz komory piekarnika, które gwarantują, że Twoje ciasta już nigdy nie będą niedopieczone w środku ani przypalone po bokach. Nawet fragmenty przy szybie dopieką się perfekcyjnie dzięki zastosowaniu większych grzałek i wysunięciu ich do przodu.
Komora jest ponadto większa i ma więcej poziomów pieczenia – teraz możesz upiec przysłowiowe kilka pieczeni na jednym ogniu! Większe są też blachy, a nowa osłona wentylatora przyspiesza nagrzewanie – do 150°C w zaledwie 3 minuty! Nowe oświetlenie na górnej ścianie zapewnia znacznie lepszą widoczność wypieków niż dotychczas. Najnowsze technologie w nowym kształcie – dla jakości pieczenia, jakiej jeszcze nie było!
Piekarnik Amica gwarantuje szybki nagrzew w 3 minuty, więc jeśli jesteś w ciągłym biegu i na wszystko brakuje Ci czasu, to wybór jednego z tych modeli będzie strzałem w 10! ? Funkcja umożliwia bardzo szybkie nagrzanie piekarnika do wybranej temperatury. Dzięki jednoczesnemu wykorzystaniu grzałki grillowej, grzałki kołowej i wentylatora, piekarnik osiąga 150°C w zaledwie 3 minuty! Możesz go włączyć chwilę przed przystąpieniem do pieczenia i mieć pewność, że ze wszystkim zdążysz na czas!
Dodatkowym argumentem za zakupem jednego z wyżej prezentowanych piekarników będzie zapewne Zimny front 35⁰C. Zewnętrzna szyba podczas pieczenia w temperaturze 180°C zawsze będzie miała tylko 35⁰C, więc ryzyko poparzenia się dotykając szybę piekarnika nie istnieje!
Artykuł powstał we współpracy z firmą Amica