Amica w kwietniu wprowadziła na rynek nowe piekarniki z linii X-type.
Firma tworząc nowe produkty bierze pod uwagę opinie konsumentów tzw. „user eXperience”, a więc doświadczenia klientów z użytkowania sprzętu. Bazując na tym Amica, stale udoskonala swoje urządzenia pod względem konstrukcyjnym i użytkowym. Tak właśnie postała nowa linia piekarników X-type, oferuje ona wiele ciekawych rozwiązań oraz funkcjonalności dostosowanych do potrzeb użytkownika. Przemyślana konstrukcja urządzenia sprawia, że można piec więcej, szybciej, lepiej i wygodniej.
Jakie udogodnienia oferują nowe piekarniki Amica?
Baking Pro System
Nowa konstrukcja komory piekarnika gwarantuje idealną, równomierną dystrybucję ciepła w całym piekarniku. Teraz możesz przygotować dużą porcję wypieków, mając pewność, że będą one równo zarumienione i wypieczone. A dzięki utrzymaniu stabilnej temperatury w całej komorze piekarnika masz pewność, że delikatne ciasta (np. suflet) będą wypieczone doskonale!
Nowe piekarniki Amica oferują nam więcej poziomów pieczenia, bo aż 6! Dzięki nim można z łatwością suszyć grzyby i owoce lub piec na kilku poziomach naraz.
Jeśli masz już potrawę gotową do włożenia do piekarnika możesz skorzystać z opcji szybkiego nagrzewu.
Funkcja umożliwia bardzo szybkie nagrzanie piekarnika do wybranej temperatury. Piekarnik osiąga 150°C w zaledwie 3 minuty!
Piekarniki mają również bardzo dużą komorę bo aż 77 l. Można bez problemu upiec kurczaka, czy indyka, ale też zmieścić w niej ponad 100 muffinek jednocześnie!
OpenUp
W kuchni zajęte lub ubrudzone obie ręce to częsty problem. Kiedy w rękach trzymasz ciężką blachę z pieczenią lub dwie blachy pełne muffinek, przydałby się ktoś, kto otworzy Ci piekarnik. Z pomocą przychodzi nowe innowacyjne rozwiązanie OpenUp – otwarcie na dotyk. Wystarczy, że delikatnie dotkniesz uchwytu – łokciem, nadgarstkiem, barkiem – a drzwi piekarnika otworzą się automatycznie.
Zdrowe Jedzenie
Gotowanie na parze FullSteam
To nowa funkcja piekarników Amica. Specjalnie zaprojektowany generator pary – dzięki niemu para rozchodzi się równomiernie w całej komorze piekarnika, a każdy kawałek pieczeni będzie tak samo idealnie wypieczony. Dodatkowo gotowe programy parowe, podpowiedzą idealne parametry pieczenia dla danej potrawy. Gotowanie na parze to lepszy smak i konsystencja bez straty witamin i mikroelementów.
Pieczenie z dodatkiem pary SoftSteam
Dzięki parze wypieki wyrastają lepiej i równomiernie, są też bardziej puszyste, nie przesuszają się i nie pękają. SoftSteam idealnie nadaje się też do podgrzewania potraw, które zachowują dzięki niemu swoją soczystość.
Łatwe czyszczenie piekarnika
Piekarniki Amica pomagają użytkownikowi w niezbyt zapewne lubianej czynności, czyli czyszczeniu. Ich konstrukcja pomyślana jest również tak, aby ułatwić czyszczenie oraz zapobiec gromadzeniu się brudu w trudno dostępnych miejscach. Do wyboru mamy:
Czyszczenie Pyrolityczne
Piekarnik rozgrzewa się do temperatury 480 ⁰C, eliminując wszelkie zabrudzenia, włącznie z uciążliwymi plamami tłuszczu, które zamieniają się w pył. Po zakończonym procesie czyszczenia, wystarczy tylko wytrzeć pył ściereczką.
Czyszczenie katalityczne
W piekarnikach Amica zastosowane zostały specjalne panele, które, dzięki porowatej powłoce, rozkładają cząsteczki zanieczyszczeń. By oczyścić panele, wystarczy ustawić piekarnik na 250 ⁰C na jedną godzinę. Takie rozwiązanie to czysta przyjemność i pełen komfort.
Zamknięta górna listwa drzwi
Zamknięta od góry górna listwa drzwi w ogóle nie pozwala zanieczyszczeniom dostać się do środka. Bardzo łatwo jest ją przy tym zdemontować, np. przy gruntownych porządkach.
Łatwy demontaż drzwi
Drzwi w piekarnikach Amica wyposażone zostały w specjalne zatrzaski umożliwiające łatwy i szybki demontaż. Dzięki temu można je zdjąć i bezpiecznie wyczyścić. Zdjęte drzwi ułatwią także czyszczenie komory piekarnika.
Bezpieczeństwo
Dotykając szyby włączonego piekarnika nie ryzykujesz oparzeniem, bo jej temperatura nie przekracza 35 ⁰C! Urządzenia wyposażone zostały w układ kanałów wentylujących, które w połączeniu z wentylatorem zapewniają ciągły przepływ chłodnego powietrza miedzy szybami drzwi. Bezpieczna, niska temperatura zewnętrznej szyby pozwoli Ci obserwować piekącą się potrawę z bliska, bez ryzyka poparzenia!
Prowadnice teleskopowe to bardzo komfortowe rozwiązanie. Blachy przy delikatnym pociągnięciu stabilnie wysuwają się z piekarnika. Dzięki czemu nie poparzysz się o górną grzałkę, a potrawa nie zsunie się z blachy.
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest tzw. SoftClose – miękki domyk drzwi. Zawiasy zostały wyposażone w specjalnie tłumiki, sprawiając, że drzwi samoczynnie wyhamowują tuż przed całkowitym zamknięciem. Nieprzyjemne trzaskanie to już przeszłość!
Podświetlany uchwyt – włączy się podczas pieczenia, a wyłączy dopiero po jego zakończeniu, kiedy temperatura spadnie poniżej 40 ⁰C. Dodatkowo pozwoli Ci to uniknąć poparzenia.
Gotowe programy pieczenia
Gotowe programy pieczenia
Dzięki nim można szybko przygotować dowolną potrawę, nie zastanawiając się nad czasem pieczenia czy temperaturą adekwatną do rodzaju i rozmiarów dania. Piekarnik zrobi to za Ciebie!
Duży zakres temperatur 30°C-280°C
Zapewnia wszechstronność w pieczeniu różnych potraw i pozwala na ich szybkie przygotowanie. 30 ⁰C to temperatura idealna do wyrastania ciasta. 40-50 ⁰C świetnie nadaje się do rozmrażania mięsa. W 200 ⁰C szybko upieczesz danie z ciasta francuskiego, a w 280 ⁰C ulubioną pizzę.
Powolne pieczenie SlowCooking
To funkcje powolnego pieczenia w niskich temperaturach. Dzięki temu potrawy nie stracą wartości odżywczych, będą bardziej soczyste i smaczniejsze.
Sterowanie WIFI
Niektóre modele wyposażone są w możliwość sterowania poprzez WIFI, dzięki temu możliwe jest zdalne sterowanie piekarnikiem. Za pomocą aplikacji nie tylko skontrolujesz status pracy piekarnika, ale także włączysz go, zanim wrócisz do domu, by po powrocie błyskawicznie przygotować ulubione danie.
Nowa platforma piekarników jest nie tylko bardzo praktyczna w użyciu, jak również pozwala osiągać jeszcze pewniejsze wyniki podczas pieczenia!
Artykuł sponsorowany