W świetle ogromnych podwyżek cen energii i gazu, każdy z nas  się zastanawia, jak można ograniczyć ich zużycie. Dziś dam Wam kilka rad, które pozwolą Wam na płacenie mniejszych rachunków za gaz i energię!

Jak gotować, aby oszczędzać gaz i energię?

Img-1299.Jpg
  • Pamiętajcie, aby podczas gotowania  przykrywać garnek pokrywką!
  • Nalewajcie do garnka ciepłą wodę z kranu, a nie zimną i tylko tyle, ile jest Wam potrzebne!
  • Gotujcie wodę bez soli! Soląc dopiero wrzątek znacznie przyspieszycie gotowanie wody!
  • Odgrzewając coś zimnego z lodówki, zastanówcie się, czy potrzebujecie podgrzać całą zawartość garnka, czy tylko jedną porcję?

 

Jak użytkować płytę, aby oszczędzać gaz i energię?

Remote-Jpg-3.Png
  • Stawiając naczynie na płycie pamiętajcie, że średnica naczynia powinna odpowiadać wielkości strefy grzejnej; małe naczynia stawiamy na mniejszych polach, a duże na dużych. Sprawność pola grzejnego zależy od średnicy dna naczynia. Naczynie o średnicy dna mniejszej niż minimalna pochłania tylko część energii generowanej przez pole grzejne.
  • Przed włączeniem pola grzejnego należy postawić na nim naczynie;
  • Naczynie zawsze stawiaj bezpośrednio na środku pola grzejnego;
  • Jeśli posiadasz płytę gazową pamiętaj o czyszczeniu palników i dysz gazowych. Ich niedrożność powoduje większe zużycie gazu. Niebieski kolor płomienia świadczy, że palniki są czyste, a żółty, że wymagają umycia.
  • Posiadacze płyt ceramicznych czy gazowych bez płomieni mogą po skończonym gotowaniu wykorzystać ciepło resztkowe danego pola do przygotowania kolejnej potrawy,  utrzymywania ciepła przygotowanych potraw czy roztapiania składników takich jak masło czy czekolada.
  • Gotując warto też korzystać z funkcji zegara, bo dzięki niemu nie będziemy gotowali dłużej niż jest to potrzebne!

W czym gotować, aby zaoszczędzić gaz i energię?

Obraz-2022-03-18-112207.Png
  • zainwestujcie w dobre garnki o wielowarstwowym, grubym dnie, które zapewnia równomierną dystrybucję ciepła!
  • czy garnek nadaje się do kuchenki gazowej czy indukcyjnej upewnią Was oznaczenia producenta na dnie garnka;
  • Zwróćcie uwagę, aby dno naczynia do indukcji było czyste i suche, idealnie płaskie, tak aby dobrze przylegało do płyty. Aby sprawdzić, czy naczynie jest idealnie płaskie, można zrobić test z linijką i monetą 1 grosz: odwracamy naczynie do góry dnem, przykładamy do niego linijkę. Jeżeli między linijką a dnem da się umieścić monetę, oznacza to, że naczynie jest nieodpowiednie na indukcję!
  • Zainwestujcie w szybkowar – pomoże Wam ugotować wołowinę w pół godzinki, a ziemniaki w 10 minut!!!

 

KTÓRE PŁYTY GRZEJNE SĄ NAJBARDZIEJ OSZCZĘDNE?

W ofercie większości sklepów ze sprzętem agd znajdziecie płyty: gazowe, gaz pod szkłem- czyli płyty gazowe bez płomieni, indukcyjne oraz ceramiczne (coraz rzadziej dostępne). Zasadniczo gaz jest tańszy od prądu, ale ceny ciągle szybują i nie wiemy na jakim poziomie się ustabilizują. Jedno co wiemy, to że na gazie gotuje się dłużej i podczas gotowania odnotowuje się jego duże straty (gaz ziemny lub propan-butan tylko w 50% przekazuje energię bezpośrednio do garnka lub patelni, reszta gazu ogrzewa niestety powietrze w kuchni), stąd koszty gotowania na indukcji i na gazie były do tej pory porównywalne.

A jeżeli chodzi o ceramikę, to ja osobiście nie polecam już zakupu tych płyt, bo one wolno się nagrzewają, a  po gotowaniu są bardzo gorące, wolno stygną i łatwo się poparzyć. Poza tym ceramika jest też ok. 30% droższa w eksploatacji od indukcji.

Remote-Jpg-5.Png
11.Png

Decydując się na płytę gazową warto wybrać model płyty gazowej, która posiada palniki oszczędzające gaz. Specjalnie zaprojektowana konstrukcja palników pozwala na znaczne zwiększenie ich wydajności. Dzięki temu zaoszczędzisz do 35% czasu i do 17% zużytego gazu. Takie płyty gazowe ma w swojej ofercie Whirlpool, Beko, Electrolux, Aeg. Jeśli chcesz znaleźć te konkretne modele, skorzystaj z konfiguratora płyt gazowych i w pytaniu 10 zaznacz opcję „palniki oszczędzające gaz”. Konfigurator znajdziesz TUTAJ.

Innym ciekawym rodzajem płyt gazowych oszczędnych w zużycie gazu są płyty gazowe bez płomieni polskiego producenta firmy Solgaz. Płyta gaz pod szkłem Optimex zużywa do 50% mnie gazu niż tradycyjna kuchenka. Gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni. Palniki pracują cyklicznie – wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana i uruchamiają wtedy, gdy jest to potrzebne. Każdy z modeli posiada też dodatkowe pole „darmowe” – miejsce oznaczone paskami, które nagrzewa się podczas gotowania, nie pobierając przy tym gazu. To idealne rozwiązanie w przypadku, kiedy chcemy podgrzać potrawę. Płyta gazowa Optimex to brak wystających rusztów, palników i kratek. Palniki ukryte pod ceramiką sprawiają, że utrzymanie płyty w czystości jest niezwykle łatwe. Gładka powierzchnia bez zakamarków, w których gromadzi się brud to gwarancja estetycznego wyglądu podczas codziennego użytkowania.

Płyty indukcyjne oprócz wysokiej efektywności grzania oferują wiele ciekawych technologii, które nie tylko gwarantują komfort gotowanie, ale również pozwalają na zaoszczędzenie energii jak np. czujnik zagotowania, sonda, gotowe programy gotowania, ale o tym napiszę kolejnym razem!

 

Filmowa wersja artykułu


Obserwuj