W związku z dużym wzrostem cen za gaz i energię coraz baczniej przyglądamy się naszym sprzętom agd i zastanawiamy się, czy istnieją realne sposoby na zmniejszenie naszych rachunków. W kuchni najczęściej analizujemy zużycie prądu przez lodówkę, bo to sprzęt, który pracuje 24h na dobę, ale dziś chciałabym Was zainteresować tematyką oszczędzania podczas korzystania z piekarnika, bo współczesny piekarnik to jest sprzęt, który nie tylko piecze w tradycyjny sposób, ale może w dużej mierze zastąpić kuchenkę mikrofalową i ograniczyć gotowanie na płycie grzejnej- czyli bardzo pomaga oszczędzać!

Jaki piekarnik jest najbardziej energooszczędny?

Projekt-Bez-Tytulu-2022-04-05T111651-925.Png
Kk-1440X1080.Jpg
Pseeov17Bia0000D.png
Remote-Jpg-9.Png

Piekarnikiem, który pomaga oszczędzać jest oczywiście piekarnik parowy. Wiele osób błędnie myśli, że to są piekarniki, które pieką tylko za pomocą pary, a to są urządzenia wielofunkcyjne, które oferują wiele sposobów grzania m.in. tradycyjne grzanie dolne i górne, termoobieg, grill, pizza, ale również pieczenie  z dodatkiem pary i  gotowanie na parze. Wybór piekarnika parowego nie oznacza więc, że musisz rezygnować z tradycyjnego pieczenia!

Dlaczego warto wybrać piekarnik parowy? Przede wszystkim dlatego, że para wydobywa najlepszy smak potrawy, zachowuje więcej składników odżywczych witamin i minerałów, zapobiega wysuszaniu potrawy, ale również dlatego, że pieczenie z parą trwa zdecydowanie krócej aniżeli przygotowywanie dań bez pary. Wynika to z tego, że cząsteczki wody w parze wodnej znacznie lepiej przewodzą ciepło aniżeli suche powietrze. Krótszy czas pieczenia oznacza mniejsze zużycie energetyczne!

Piekarnik parowy to jest urządzenie, przy pomocy którego nie tylko możesz przygotować soczyste mięsa czy pieczywo z chrupiącą skórką, ale możesz również  odgrzewać jedzenie. Zamiast korzystać z kuchenki mikrofalowej warto wybrać energooszczędną i zdrowszą wersję odgrzewania na parze. Dzięki tej metodzie przywracasz potrawie jej oryginalną wilgoć i w ten sposób zregenerowane ziemniaki, ryż, pierś z kurczaka czy pieczywo będzie smakować jak po pierwotnym przygotowaniu.

Piekarniki parowe pozwalają również  na gotowanie na parze i to na wielu poziomach, czyli możemy jednocześnie przygotować na jednym poziomie rybę, na drugim np. nóżki od kurczaka a na trzecim np. warzywa. I to wszystko bez mieszania się zapachów, bo jeżeli poziom wilgotności w piekarniku jest wyższy od tego który jest w potrawie, to z potraw nie wydzielają się zapachy. Sami przyznacie, że taka metoda przygotowywania posiłków to również ogromna oszczędność energii?! Zamiast korzystać z kilku pól płyty grzejnej lub używać wielokrotnie piekarnika do przygotowania różnych potraw, wystarczy ugotować je jednocześnie na parze!

Do zalet nowoczesnych piekarników parowych zaliczamy też monitorowanie temperatury wnętrza potrawy  dzięki zastosowaniu termosondy. Dzięki niej osiągamy nie tylko idealne efekty kulinarne, bo każde danie będzie przygotowane w punkt, ale również oszczędzamy energię, bo po pierwsze nie musimy otwierać piekarnika, aby sprawdzić stopień wypieczenia potrawy, a jak wiadomo podczas otwierania piekarnika zawsze tracimy ciepło i po drugie nie pieczemy dłużej niż jest to potrzebne!

Jeżeli masz tradycyjny piekarnik i nie zanosi się na jego wymianę na piekarnik parowy, to i tak warto pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą Wam oszczędzać energię podczas pieczenia:

  • podczas działania piekarnika sprawdź, czy jego drzwi są prawidłowo zamknięte,
  • nie otwieraj zbyt często drzwi piekarnika podczas pieczenia,
  • jeżeli Twój piekarnik jest wyposażony termosondę- to korzystaj z niej! Dzięki niej pieczesz dokładnie tyle, ile trzeba, bez konieczności kontrolowania potrawy!
  • dbaj, aby uszczelka była czysta i prawidłowo umieszczona,
  • korzystaj z metalowych naczyń, bo lepiej kumulują ciepło,
  • gdy nie jest to konieczne nie nagrzewaj piekarnika przed rozpoczęciem pieczenia,
  • przygotowując kilka potraw,  w miarę możliwości skracaj przerwy między ich pieczeniem,
  • w celu oszczędzania energii korzystaj z funkcji termoobiegu,
  • piecz z wyłączonym oświetleniem, w niektórych piekarnikach można wyłączyć oświetlenie podczas pieczenia, włączaj oświetlenie tylko wtedy, gdy jest potrzebne,
  • wykorzystaj ciepło resztkowe piekarnika- jeżeli pieczesz dłużej niż 30 minut, to na kilka minut przed końcem pieczenia możesz zmniejszyć temperaturę piekarnika do minimum lub całkowicie wyłączyć.

Od 20 do 29 maja używając kodu: PANIAGD20 możesz kupić dowolny piekarnik parowy ze zniżką 20%.

Zakupu należy dokonać na www.electrolux.pl

Wersja filmowa artykułu


Pani Agd
Obserwuj