Ekspres kolbowy De’Longhi La Specialista Opera

Chcesz raczyć się pyszna kawą i mieć mnóstwo frajdy z parzenia i kreowaniem swojej kawy?

To musisz poznać ekspres kolbowy De’Longhi La Specialista Opera!

Przez ponad pół roku miałam przyjemność testować ten wyjątkowy ekspres w moim studiu nagraniowym. Bardzo się cieszę, że mogłam tak długo z niego korzystać, bo on nie tylko pięknie się prezentuje, ale też gwarantuje przepyszne doświadczenia kawowe, pozwalając na personalizację każdej filiżanki kawy.

Na Zdjęciu Ekspres Kolbowy De'Longhi La Specialista Opera I Pani Agd

 

Pierwsze  uruchomienie De’Longhi La Specialista Opera

Przed pierwszym użyciem ekspresu należy umyć akcesoria w ciepłej wodzie z odrobiną płynu do naczyń.

Następnie trzeba napełnić zbiornik na wodę do poziomu „MAX” i włączyć urządzenie.

Przed przepłukaniem obwodów ekspresu należy zbadać twardość wody i zapisać ją w ekspresie. Twardość wody można mierzyć samodzielnie, korzystając z dołączonego do zestawu testera paskowego, lub sprawdzić na stronie przedsiębiorstwa wodociągowego.

Saszetki Softballs De'Longhi I Ich Kartonowe OpakowanieJeśli test wykaże, że woda jest twarda, zalecane jest użycie saszetek z granulkami SoftBalls.

Cóż to takiego?

To akcesorium, które wydłuża żywotność urządzenia, redukując twardość wody i ograniczając osadzanie się kamienia. Przed użyciem wystarczy opłukać saszetkę pod bieżącą wodą i wrzucić ją do zbiornika na wodę.

Jej skuteczność utrzymuje się przez 3 miesiące.

 

Po wprowadzeniu ustawień twardości wody do ekspresu, należy przepłukać obwody urządzenia, zgodnie z instrukcją obsługi. Obejmuje to uruchomienie dyszy gorącej wody, przepłukanie kolby oraz wytworzenie pary z dyszy spieniającej mleko. Przy pierwszym uruchomieniu zaleca się powtórzenie tych czynności 3-4 razy.

Przy kolejnych uruchomieniach ekspresu należy pamiętać, że przed przygotowaniem kawy trzeba zagwarantować prawidłową temperaturę całego obwodu i w tym celu najpierw przepłukać kolbę z filtrem naciskając „OK”, a następnie osuszyć ją szmatką.

Po przepłukaniu obwodów wsypujemy ziarna do pojemnika na kawę.

Aby wydobyć pełnię smaku z każdego rodzaju kawy, ekspres posiada stalowy młynek z 15-stopniową regulacją. Ciemne ziarna wymagają grubszego stopnia mielenia, a jasne – drobniejszego. Zaczynamy parzenie od ustawień fabrycznych (stopień 9) i eksperymentujemy, dostosowując grubość mielenia do swoich upodobań. Jeśli kawa jest zbyt intensywna, zmieniamy na grubsze mielenie, a jeśli zbyt delikatna – na drobniejsze.

Dla większości rodzajów kaw zaleca się stopień zmielenia od 5 do 11.

I teraz już w punktach:

  • Umieszczamy filtr w kolbie.
  • Mocujemy kolbę na wylocie młynka do kawy.
  • Zaczynamy od minimalnej dawki kawy ustawiając to za pomocą pokrętła „Dose Level”. Należy pamiętać, że różne rodzaje ziaren dają różne rezultaty mielenia.
  • Ubijamy zmieloną kawę, dwukrotnie opuszczając dźwignię praski.
  • Wyjmujemy kolbę, trzymając wciśniętą dźwignię praski, aby wyrównać poziom kawy. Idealną dawkę kawy wyznacza wytłoczona linia wewnątrz filtra.
  • Mocujemy kolbę w komorze zaparzacza.

Przy pierwszym uruchomieniu zaleca się zaparzenie 4-5 kaw, aby uzyskać oczekiwany efekt i ustawić idealną dawkę kawy.

 

Możliwości ekspresu – kawa czarna, biała i parzona na zimno

Ekspres Kolbowy De'Longhi La Specialista Opera Na Blacie Kuchennym Wraz Ze Szklanką Zaparzonej Kawy I Drożdżówką Na TalerzykuEkspres kolbowy De’Longhi La Specialista Opera oferuje aż trzy profile temperatury, od 92 do 96°C. W zależności od rodzaju i palenia ziaren zaleca się różną temperaturę: ziarna Robusty i ziarna ciemno palone wymagają niższej temperatury, natomiast Arabica i ziarna jasno palone – wyższej.

Ekspres oferuje aż pięć gotowych przepisów na kawę, wybieranych za pomocą pokrętła. Oprócz klasyków, takich jak włoskie espresso, duża czarna kawa i americano możemy przygotować kawy parzone na zimno – cold brew i espresso cool.

Do przygotowania espresso cool potrzebne są specjalne filtry, które są w zestawie. Po umieszczeniu filtrów, regulujemy ilość kawy, wrzucamy kostki lodu i możemy rozpoczynać parzenie. Aby uzyskać najlepszy smak warto napełnić zbiornik świeżą wodą.

Ekspres umożliwia również przygotowanie herbaty lub naparów ziołowych, dzięki funkcji gorącej wody.

 

Kawy mleczne

Miłośnicy kaw z mlekiem, na bazie espresso mogą przygotować: cappuccino, cafe latte i latte macchiato.

Wystarczy spienić manualnie mleko przy pomocy dyszy i dzbanka. Najlepsze rezultaty uzyskamy używając schłodzonego mleka (takiego z lodówki – około 4-5°C). Dyszę należy najpierw umieścić na powierzchni mleka, a następnie zanurzyć, aby osiągnąć pożądaną temperaturę. Po każdym spienianiu mleka, dyszę należy przetrzeć ściereczką i przepuścić przez nią trochę pary. Do gruntownego czyszczenia należy używać specjalnej igły i środka czyszczącego Eco MultiClean.

 

Ekstrakcja na zimno i orange espresso

Dzięki ekstrakcji na zimno, orzeźwiający cold brew i kremowe espresso cool są z tym ekspresem gotowe w mniej niż 5 minut.

To idealna propozycja dla wielbicieli popularnych w ostatnim czasie koktajli kawowych, na przykład z tonikiem (tonic espresso) lub sokiem pomarańczowym (orange espresso).

Z ekspresem kolbowym De’Longhi La Specialista Opera przygotowanie takiego orzeźwiającego napoju też jest szybkie, bo nie musimy czekać na przestygnięcie kawy.

I tak orange espresso zrobimy następująco:

  • Przygotowujemy cold brew.
  • Do wysokiej szklanki nalewamy sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciskany), jego ilość według uznania czyli, więcej jeśli mamy ochotę na bardziej pomarańczowy napój i mniej jeśli chcemy bardziej kawowy smak.
  • Dodajemy kostki lodu (też według uznania, ale pamiętając, że rozpuszczający się lód rozcieńcza napój).
  • Wlewamy powoli cold brew i cieszymy się wyjątkowym smakiem kawy i pomarańczy!

Ekspres Kolbowy De'Longhi La Specialista Opera I Szklanki Z Zaparzonymi Kawami

 

Pielęgnacja ekspresu De’Longhi La Specialista Opera

Aby zapewnić długotrwałą i bezproblemową pracę ekspresu, konieczna jest regularna pielęgnacja.

 

Codzienna konserwacja

Codzienna konserwacja obejmuje:

  • opróżnianie i mycie tacek ociekowych (można je myć w zmywarce),
  • regularne mycie pojemnika na wodę,
  • płukanie filtrów,
  • w przypadku zatkania otworów, udrażnianie ich igłą,
  • strefę ubijania kawy (tampingu), którą czyścimy pociągając dźwignię do końca przy użyciu pędzelka,
  • czyszczenie wyciorem prowadnika kawy.

 

Odkamienianie

Ekspres ma specjalny program odkamieniania, gdy na panelu sterowania pojawi się ikona odkamieniania należy:

  • opróżnić tacki ociekowe,
  • wlać odkamieniacz do poziomu A w pojemniku na wodę, a następnie uzupełnić pojemnik wodą do poziomu B,
  • wyjąć kolbę i podstawić pojemnik pod dozownik kawy oraz dyszę gorącej wody,
  • nacisnąć przycisk filiżanki herbaty i „OK”, aby rozpocząć proces odkamieniania; ekspres automatycznie przeprowadzi serię płukań, usuwając kamień,
  • po zakończeniu procesu, gdy kontrolka „OK” zaświeci się na niebiesko, trzeba opróżnić pojemniki ustawiony pod dozownikiem,
  • wylać resztki roztworu z pojemnika na wodę, następnie wypłukać go, napełnić czystą wodą i ponownie nacisnąć „OK”, aby przepłukać ekspres,
  • ponownie opróżnić pojemniki i tacki oraz napełnić pojemnik na wodę czystą wodą; gdy kontrolka „OK” zmieni kolor na biały, urządzenie jest gotowe do użycia.

Na kanale YouTube jest filmik, który szczegółowo prezentuje ten proces – FILM.

 

Czyszczenie dozownika kawy

Gdy na panelu pojawi się kontrolka trójkąta z wykrzyknikiem, konieczne jest czyszczenie dozownika kawy za pomocą tabletki czyszczącej.

Na kanale YouTube jest filmik, który szczegółowo prezentuje ten proces – FILM.

 

Podsumowanie – Ekspres kolbowy De’Longhi La Specialista Opera

Ekspres kolbowy De’Longhi La Specialista Opera to sprzęt przy pomocy, którego możemy stworzyć w domu taką mini kawiarnię!

Jestem przekonana, że przygotowanie czy raczej może kreowanie swojej kawki da Wam dużo frajdy.

De’Longhi La Specialista Opera to ekspres dla osób, które lubią raczyć się pyszną kawą, ale i odnajdują przyjemność w jej skrupulatnym przygotowaniu.

W dodatku stylowy wygląd ekspresu sprawia, że urządzenie staje się ozdobą pomieszczenia. Ja testowałam ekspres w kolorze srebrnym, ale ten model ma też wersję w kolorze czarnym.

 

Wersja filmowa artykułu

 

 

Recenzji innych ekspresów marki De’Longhi szukaj na moim blogu i kanale YouTube.

Pani Agd
Obserwuj