Projekt-Bez-Tytulu-2020-12-06T171033-712.Png

Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez dobrej patelni. Mnogość marek, materiałów, rodzajów powłok może przyprawić Was o istny zawrót głowy, więc ten artykuł powinien Wam pomóc w wyborze.

 

Za wytrzymałość patelni odpowiada materiał, z którego jest wykonana oraz powłoka, którą  pokryte jest jej wnętrze. Najbardziej popularnymi materiałami, z których robi się patelnie to aluminium, stal i żeliwo. Oczywiście najbardziej wytrzymałe są patelnie stalowe i żeliwne, ale to patelnie aluminiowe są najbardziej popularne z racji swojej ceny i innych walorów.

 

Patelnie wykonane z aluminium są bowiem lekkie, szybko się nagrzewają. Bardzo dobrze przylegają do nich powłoki z innych materiałów, bo jak zapewne wiecie, każda  patelnia z aluminium musi być czymś powleczona, bo aluminium samo w sobie jest szkodliwe dla zdrowia i nie może mieć bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Gerlach Prestige
Gerlach Prestige

Stalowe  patelnie są cięższe, dłużej się nagrzewają, ale dłużej trzymają ciepło. Są odporne na korozję, zarysowania i wysokie temperatury . Wnętrze patelnie ze stali może być z powłoką nieprzywierającą lub bez.

 

Te bez powłok  najczęściej stosują  szefowie kuchni. Wymagają one zdecydowanie więcej tłuszczu do smażenia, ale ich zaletą jest możliwość mycia w zmywarce  i używania metalowych utensyliów.

Tefal Tradition
TEFAL Tradition

Patelnie żeliwne należą do najtrwalszych. Podobnie jak patelnie stalowe długo się nagrzewają, ale trzymają dłużej ciepło i równomiernie je rozprowadzają bez ryzyka przypalenia potrawy. Doskonale nadają się do przyrządzania dań, które wymagają obróbki w wysokich temperaturach np. w piekarniku.  Niestety patelnie żeliwne trudno się czyści,  ze względu na porowata powierzchnię. Nie wolno ich myć żadnym detergentem (nie myjemy w zmywarce) tylko gorącą wodą i po każdym użyciu należy je naoliwić. Można je szorować czym się chce, drapać nożami, widelcami, a nawet kroić na nich steka.

Tefal Ceramic Control White
Tefal Ceramic Control White
Zwieger White Stone
Zwieger White Stone

Jeśli chodzi o powłoki nieprzywierające to jest ich bardzo dużo. Te najbardziej popularne o klasyczna powłoka nieprzywierająca, mineralna, ceramiczna i tytanowa. Powłoka  nieprzywierąca może być kilkuwarstwowa-  im  więcej warstw, tym bardziej palenia jest odporna na zarysowania.

 

Najbardziej popularną powłoką jest klasyczna powłoka nieprzywierającą, która jest bardzo trwała, odporna na wysokie temperatury, ale jest mało odporna na zarysowania i zadrapania, dlatego też kupując patelnię z taką powłoką warto zaopatrzyć się w silikonowe lub drewniane przybory kuchenne.

 

Powłoki ceramiczne i mineralne  mają w swoim składzie składniki naturalne: glinę, minerały, granit czy marmur. Powłoki tego typu są bardziej odporne na zarysowania i zadrapania niż klasyczna powłoka nieprzywierające ale nadal wymagają używania drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych, ale za to wiele z nich nadaje się do mycia w zmywarce.

 

Najtrwalszą powłoką nieprzywierającą jest powłoka tytanowa, która jest najbardziej odporna na uszkodzenia i zarysowania. Na patelniach z powłoką tytanową można  używać metalowych akcesoriów i można je bez problemu zmywać w zmywarce.

Film przedstawiający patelnie z powłoką tytanową

Dzięki takim powłokom nieprzywierającym  możemy oczywiście smażyć bez ryzyka przywierania do dna i możemy znacznie zredukować  ilość tłuszczu konieczną do smażenia. Pamiętajmy jednak, że coś takiego jak patelnia beztłuszczowa nie istnieje.  Zawsze na początku smażenia  konieczne jest natłuszczenie powłoki.

 

O powłoki nieprzywierające należy również dbać: nie powinno się smażyć przy użyciu metalowych akcesoriów (za wyjątkiem tytanowej ), a nawet trzeba uważać na sól gruboziarnistą, aby nie zarysować powłok. Musimy pamiętać też, że jeśli ta powłoka nieprzywierająca zostanie uszkodzona i tym samym odkryjemy materiał, z którego zrobiona jest patelnia np. aluminium, to taka patelnia nadaje się tylko do wyrzucenia, ponieważ jedzenie mogłoby mieć kontakt z aluminium,  które jest trujące.  Uszkodzona powłoka traci też swoje właściwości nieprzywierające, czyli jedzenie zacznie przywierać do jej  dna i będzie się przypalać.

 

 

Dhhhhhhh.jpg

Oprócz materiału z jakiego zrobiona jest patelnia, ważne jest również jej dno. Powinno być grube, aby dobrze i równomiernie rozprowadzać ciepło. Na dnie patelni lub etykiecie produktowej  znajdziecie też symbole kuchni do jakich jest przeznaczona. Aktualnie wiele patelni jest uniwersalnych i nadają się wszystkich rodzajów kuchenek, ale zawsze warto to sprawdzić, abyście nie musieli zwracać produktu!

 

Pobrany-Plik-1.Jpg
Tefal Ingenio Elegance
Tefal Ingenio Elegance

Na komfort użytkowania patelni niewątpliwie wpływają jeszcze takie rzeczy jak: np. ThermoSpot – czyli wskaźnik nagrzania patelni. Czujnik staje się mocno czerwony po osiągnięciu optymalnej temperatury smażenia. To rozwiązanie chroni patelnię przed przegrzaniem i odkształcaniem.

 

Inną praktyczną cechą patelni jest możliwość używania w piekarniku. Wiele modeli ma rączkę odporną na wysokie temepratury, a w niektórych modelach rączka jest odłączana i wówczas nie tylko można używać jako naczynia do pieczenia w piekarniku, ale również można zaserwować w niej danie na stole. Odłączana rączka sprawia, że patelnie zajmują minimalną ilość miejsca na półce, w lodówce czy zmywarce.

 

Podsumowanie

Osobiście uważam, że w każdej kuchni powinna się znaleźć mała lekka aluminiowa patelnia z powłoką nieprzywierającą, która będzie idealna do jajecznicy i duża patelnia z powłoką tytanową, która jest najbardziej odporna na zarysowania i nadaje się do mycia w zmywarce. Fani naleśników powinni sobie koniecznie sprawić patelnię naleśnikową, która dzięki płytkim brzegom ułatwia obracanie naleśników.

 

Niezależnie od przeznaczenia patelni, warto kupować patelnie sprawdzonych, renomowanych  marek i dla własnego zdrowia unikać patelni niewiadomego pochodzenia, bez patentów certyfikatów i jakiejkolwiek kontroli jakości. Musimy mieć świadomość, że lepszej jakości patelnia kosztuje więcej, ale nie warto oszczędzać na patelni, gdyż to jeden z najbardziej eksploatowanych sprzętów kuchennych.

 

Jeśli ten artykuł/film okazał się dla Was pomocny, będę wdzięczna za subskrypcję mojego kanału na YT!

Was to nic nie kosztuje, a mi bardzo pomaga w rozwoju mojego projektu! 

Co tydzień filmuję coś nowego! Zapraszam na KANAŁ PANI AGD NA YT


Pani Agd
Obserwuj