Piekarnik do zabudowy Amica ED975398BA+ X-TYPE STEAM P – technologia pary w kuchni
Wybór piekarnika to decyzja, która ma wpływ na nasze gotowanie, przede wszystkim na jakość i rodzaj posiłków, ale też na to, jak chętnie i często będziemy przygotowywać potrawy z jego wykorzystaniem.
Zwykle, wyposażając kuchnię czy wymieniając dotychczasowy sprzęt, szukamy urządzeń, które oferują dobrą efektywność energetyczną, design, funkcjonalność i nowe technologie.
Stosunkowo nową technologią w piekarnikach do domowego użytku jest zastosowanie pary wodnej, a jednym z urządzeń wyposażonych w takie rozwiązanie jest piekarnik do zabudowy Amica ED975398BA+ X-TYPE STEAM P.
Piekarnik przeznaczony jest do zabudowy. Można go zamontować wyżej, w słupku kuchennym lub tradycyjnie pod blatem.
Urządzenie ma standardowe wymiary, więc bez problemu dopasujemy je do większości mebli kuchennych – wymiary bez elementów wystających: 59,5 cm x 59,5 cm x 57 cm (szerokość x wysokość x głębokość).
Dlaczego warto wybrać piekarnik z funkcją pary?
Para wodna wykorzystywana w piekarniku podczas pieczenia pozwala na przygotowanie bardziej soczystych, a przede wszystkim zdrowszych potraw.
Dzięki zastosowaniu pary mięsa nie tracą wilgoci, warzywa zachowują wartości odżywcze, a pieczywo zyskuje chrupiącą skórkę i miękki środek.
Pozwala to również ograniczyć ilość używanego tłuszczu.
Piekarnik parowy to doskonały wybór do różnorodnych potraw. Świetnie sprawdzi się przy:
Chlebach i innym pieczywie – para sprawia, że pieczywo równomiernie wyrasta, skórka jest chrupiąca, a wnętrze wilgotne i miękkie.
Soczystym drobiu – bez konieczności użycia tłuszczu, lub z jego niewielką ilością.
Rybach na parze z warzywami – jako szybki, zdrowy i lekki obiad.
Ciastach takich jak szarlotka, marchewkowe czy sernik – z idealnie wilgotnym środkiem.
Lasagne i innych zapiekankach – bez wysuszonego wierzchu.
Najważniejsze funkcje piekarnika Amica ED975398BA+ X-TYPE STEAM P
Ten model piekarnika odpowiada na potrzeby zarówno prostego, codziennego użytkowania, jak i sprawdzi się u zaawansowanych kucharzy.
To funkcjonalne urządzenie, które dzięki szeregowi zastosowanych rozwiązań sprawia, że przygotowanie dań jest proste i satysfakcjonujące.
Cechy piekarnika Amica ED975398BA+ X-TYPE STEAM P:
SoftSteam – funkcja pary wodnej
Wykorzystując parę wodną możemy piec chleb, mięsa, ryby i warzywa. To również dobry sposób na odświeżenie czy odgrzanie „wczorajszych” posiłków, które odzyskują swoją świeżość.
W początkowym procesie pieczenia wytwarzana jest para, która pozytywnie wpływa na potrawy.
W dnie komory piekarnika znajduje się zagłębienie, do którego wlewa się około 150 ml czystej, zimnej wody jeszcze przed rozgrzaniem urządzenia. Po około 5 minutach, gdy piekarnik się wstępnie rozgrzeje, możemy włożyć potrawę.
Po pieczeniu i wystygnięciu piekarnika pozostałą wodę należy usunąć ściereczką. To samo dotyczy skroplonej pary w komorze – na drzwiach oraz ściankach.
Po każdej zakończonej pracy należy wytrzeć nadmiar wody.
Pojemność 77 litrów
Duża komora pieczenia pozwala na przygotowanie kilku potraw jednocześnie.
To doskonałe rozwiązanie dla rodzin, osób przygotowujących posiłki na zapas, miłośników gotowania i osób, które organizują przyjęcia.
19 automatycznych programów pieczenia
Wystarczy wybrać odpowiedni program, a piekarnik automatycznie dobierze temperaturę, czas i sposób grzania. To idealne rozwiązanie dla zabieganych oraz dla początkujących kucharzy, którzy mają ambicje na świetne rezultaty w kuchni i chcą uniknąć marnowania produktów spożywczych.
Gotowe programy zostały przygotowane we współpracy z profesjonalnymi kucharzami.
Do dyspozycji mamy programy między innymi do szybkiego podgrzania dań czy wolnego gotowania techniką SlowCooking.
Dodatkowo na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika umieszczony jest przewodnik z temperaturami pieczenia konkretnych potraw.
Programy gotowe: mięso (wołowina, jagnięcina, wieprzowina), kurczak cały, kaczka cała, gęś, indyk, drób (skrzydełka, udka), pizza (pita, tortilla, kanapki), lasagne (warzywa korzeniowe, gotowe dania mrożone), focaccia, zapiekanka z warzywami i/lub mięsem, biszkopt, muffinki (bułeczki maślane), kasza (owsianka, ciasteczka owsiane), ciasto z owocami, chleb, wyrastanie ciasta, suszenie, frytki, gotowe dania (vege, pieczeń mięsna, ryba, falafel, burgery).
Dodatkowo, piekarnik ma innowacyjny system równomiernego rozprowadzania ciepła, który zapewnia stabilną temperaturę i eliminuje ryzyko zakalca oraz niedopieczonych brzegów.
Intuicyjny wyświetlacz LED i sterowanie sensorowe
Wszystkie funkcje piekarnika są dostępne bezpośrednio na panelu sterowania. Nie trzeba zagłębiać się w skomplikowane menu, żeby znaleźć właściwą funkcję czy program.
Intuicyjny panel jest sterowany za pomocą białych sensorów, które podświetlają się dopiero po jego włączeniu.
Po wyborze danej funkcji wyświetlają się tylko ikony wyboru, a wszystkie pozostałe diody gasną. Wyświetlacz krok po kroku prowadza nas do celu.
Prowadnice teleskopowe i system Soft Close
Dwa poziomy prowadnic teleskopowych z funkcją STOP ułatwiają wysuwanie blach oraz wkładanie i wyjmowanie potraw, zapewniają bezpieczeństwo.
Zawiasy z funkcją Soft Close sprawiają, że drzwi piekarnika zamykają się delikatnie i bez hałasu.
Zawiasy wyposażone są w specjalne tłumiki, sprawiając, że drzwi samoczynnie wyhamowują tuż przed całkowitym zamknięciem.
SmellCatalys
Piekarnik wyposażony jest w specjalny katalizator zapachu, który neutralizuje nieprzyjemne zapachy, powstające podczas pieczenia.
Katalizator pracując w trakcie pieczenia, na bieżąco spala cząsteczki tłuszczu i innych zanieczyszczeń, co zapobiega ich wydostawaniu się na zewnątrz.
Termosonda
Termosonda pozwala na bieżąco monitorować temperaturę wewnątrz potrawy, gwarantując idealny stopień wysmażenia.
To pewność pieczenia bez ryzyka przypalenia z zewnątrz i niedopieczenia w środku.
To niezastąpione narzędzie dla miłośników pieczeni i steków. Koniec z nacinaniem mięsa, by sprawdzić stopień jego wypieczenia!
Wystarczy umieścić sondę w potrawie i ustawić pożądaną temperaturę w jej wnętrzu. Piekarnik zakończy pieczenie, gdy potrawa osiągnie zadaną temperaturę.
Orientacyjne temperatury wewnątrz mięs: wieprzowina 85-90°C, wołowina 80-85°C, cielęcina 75-80°C, jagnięcina 80-85°C, dziczyzna 80-85°C.
Klasa energetyczna A+
Oszczędność energii to coraz ważniejszy aspekt przy wyborze sprzętu AGD.
Model piekarnika Amica ED975398BA+ X-TYPE STEAM P charakteryzuje się niskim zużyciem energii przy zachowaniu wysokiej wydajności. To oszczędność dla domowego budżetu i troska o środowisko.
Funkcja szybkiego nagrzewania
Ta funkcja pozwala osiągnąć temperaturę 150°C w zaledwie 3 minuty, co jest nieocenione w zabieganej codzienności.
Tak szybki nagrzewanie jest możliwe dzięki jednoczesnemu wykorzystaniu grzałki grilla, grzałki kołowej i wentylatora.
Front piekarnika pozostaje chłodny, co jest szczególnie ważne w domach z małymi dziećmi czy zwierzętami. Zewnętrzna szyba podczas pieczenia w temperaturze 180°C osiąga jedynie około 35⁰C.
Czyszczenie piekarnika – piroliza i inne metody
Funkcja czyszczenia pirolitycznego pozwala na utrzymanie piekarnika w czystości bez uciążliwego szorowania.
Polega ona na automatycznym czyszczeniu bez użycia środków chemicznych – piekarnik nagrzewa się do temperatury 480°C, a wszelkie zabrudzenia, w tym przypalony tłuszcz, ulegają spopieleniu.
Dzięki specjalnym zabezpieczeniom drzwi czyszczenie piekarnika jest w pełni bezpieczne.
W zależności od stopnia zabrudzenia komory, możemy wybrać jedną z trzech opcji czasowych: 120, 150 lub 180 minut.
Wnętrze tego piekarnika można też czyścić z użyciem pary, która rozmiękcza zaschnięte zabrudzenia.
Dodatkowo piekarnik ma wewnątrz specjalną powłokę – emalię łatwoczyszczącą EasyClean, wyjątkowo gładką, w którą trudniej wnikają zabrudzenia i która ułatwia ich usuwanie.
Dzięki specjalnym zatrzaskom można w prosty sposób samodzielnie zdemontować drzwi piekarnika i wyjąć wewnętrzną szybę, co między innymi ułatwia jego czyszczenie.
Design i wykonanie
Piekarnik Amica X-TYPE STEAM P charakteryzuje się eleganckim wykończeniem.
Czarne szkło nadaje mu nowoczesny, minimalistyczny wygląd, dobrze komponujący się z każdą aranżacją kuchni.
Front jest łatwy w czyszczeniu, a brak wystających pokręteł nadaje mu gładki, jednolity wygląd.
Halogenowe oświetlenie na górnej ściance zapewnia dobrą widoczność wypieków. Oświetlenie włącza się przy każdym otwarciu drzwi piekarnika i pozostaje włączone podczas jego pracy. Jeśli zdarzy się nam nie domknąć drzwi, oświetlenie wyłączy się automatycznie po około 5 minutach.
Podsumowanie
Jeśli szukasz piekarnika do zabudowy, który łączy nowoczesny design z technologią pary, to model Amica ED975398BA+ X-TYPE STEAM P będzie doskonałym wyborem.
Piekarnik ten charakteryzuje się funkcją pary, dużą pojemnością, intuicyjnym sterowaniem i energooszczędnością.
Ten model sprawdzi się zarówno w prostym, codziennym gotowaniu, jak i przy bardziej wymagających daniach.
Na jego wyposażeniu znajdziemy: 1 głęboką półkę blaszaną, 1 płytką półkę blaszaną, 1 półkę siatkową, prowadnice teleskopowe, przewód zasilający, termosondę, wtyczkę do przewodu zasilającego.
Ponieważ piekarniki z funkcją pary są stosunkowo nowym rozwiązaniem, to zwrócę tu uwagę, że to urządzenia, które wymagają regularnego odkamieniania. W przypadku tego konkretnego modelu producent zaleca taką konserwację co 5-10 cykli.
Opisy innych produktów marki Amica szukaj na moim blogu.
Artykuł powstał we współpracy z RTV Euro AGD.