projekt-bez-tytulu-2022-06-27t112040-351.png

Oleje roślinne, to jedne z najczęściej fałszowanych artykułów spożywczych. Oleje rozcieńcza się tańszymi, gorszymi olejami, dodaje do nich tłuszcze zwierzęce, koloryzuje i aromatyzuje. Co zatem zrobić zrobić, jeśli chcemy mieć pewność, że nasz olej jest najwyższej jakości oraz bez niepożądanych  dodatków? Zrobić go samemu!

 

W tym artykule zaprezentuję Wam prasę do oleju marki Wartmann, dzięki której w łatwy sposób wytłoczycie sobie olej w domu.

Oleje roślinne – ich znaczenie i właściwości

projekt-bez-tytulu-2022-06-27t222148-737.png

Oleje roślinne są bardzo ważne w naszej diecie.  Są one wyjątkowym źródłem witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które chronią nas przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami.

Problem tylko w tym, że my potrzebujemy zarówno kwasów omega-3, jak i omega-6 i to w odpowiednich proporcjach. Okazuje się, że zbyt duża zawartość kwasów omega-6 może nawet zahamować dobroczynne działanie kwasów omega-3.

 

Analizując informacje o zawartości  kwasów omega 3 i omega 6 w różnych olejach  roślinnych dowiedziałam się, że zazwyczaj  w olejach roślinnych dominują kwasy omega 6, ale w oleju z lnu czy orzechów włoskich te proporcje są najkorzystniejsze dla naszego organizmu. Kłopot tylko w tym, że pod wpływem światła i powietrza w ciągu 12 godzin od wytłoczenia tego oleju, kwas omega 3 ulega rozpadowi. Dlatego, pomimo tego, że orzechy włoskie czy nasiona lnu są bogate w kwas omega-3,  to w kupowanych przez nas olejach sklepowych pozostaje go już niewiele. To był kolejny argument za tym, aby sprawić sobie prasę do oleju.

 

Jak działa domowa prasa do oleju?

Prasa do leju Wartmann jest urządzeniem niezwykle prostym w obsłudze. Aby przygotować pyszny domowy olej  wystarczy wsypać nasiona, a następnie wybrać odpowiedni program. Do wyboru mamy następujące programy tłoczenia:

  • olej z orzeszków ziemnych (laskowych, nerkowca, makadamia)
  • olej z sezamu (białego i  czarnego sezamu, nasion bawełny, nasion herbaty, maku)
  • olej ze słonecznika (pestek dyni)
  • olej z rzepaku (czarnuszki, arganunasion rzepy, wiesiołka)
  • olej z siemienia lnianego (siemienia konopnego, chia, ostropest, kokosa, gorczycy białej, kolendry, kminu rzymskiego, nasion grejpfruta)
  • olej z orzechów włoskich  (brazylijskich, pistacjowych, pekan, migdałów)
  • olej z mieszanki nasion i orzechów
pokaz-ostatnie-zdjecia.png

Po uruchomieniu prasy już po kilkunastu minutach otrzymasz świeży, zdrowy i pyszny olej. Olej bezpośrednio po wytłoczeniu może zawierać lekką zawiesinę i być mętny, ale zapewniam Cię, że smakuje wspaniale! Wiele osób, które kosztowały u mnie świeżo wytłoczonego oleju były zdziwione tym, jak intensywnie smakuje!

W wyniku wytłaczania oleju powstają wytłoczyny czyli tzw. makuch, który można wykorzystać ponownie dodając je do ciast, deserów i jogurtów. Makuch możemy też zmielić i wtedy w zależności od surowca powstanie w ten sposób mąka lniana, kokosowa…

 

Prasę do oleju napędza silnik o mocy 510 W. Urządzenie może wytłaczać olej do 40 minut non stop bez konieczności chłodzenia. Wyczyszczenie urządzenia po wytłoczeniu oleju zajmuję dosłownie minutkę. Wystarczy wykręcić moździerz śrubowy i wytrzeć go do sucha przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego, a pojemniki plastikowe, w których gromadzi się olej i makuch należy umyć wodą z detergentem.

 

Urządzenie jest niewielkich rozmiarów i nie zajmuje dużo miejsca na blacie kuchennym.

Jak przechowywać olej?

Najbardziej wartościowe są oleje tłoczone na zimno! One zachowują swój smak, aromat oraz cechują się mało klarowną konsystencją. W swoim składzie zawierają mnóstwo wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, co odróżnia go od tych tłoczonych na ciepło. Oleje tłoczone na zimno mają jednak znacznie krótszy termin ważności i wymagają szczególnych warunków przechowywania.

Wytłoczony olej należy przechowywać w małych szczelnych pojemniczkach, aby zapobiec utlenianiu w kontakcie z powietrzem. Należy je też przechowywać w lodówce przez okres nieprzekraczający 1 miesiąca. Jednak, aby wykorzystać  wszystkie walory zdrowotne oleju (nietrwałe antyoksydanty), najlepiej spożyć go od razu po wytłoczeniu. Przyjmuje się, że do 2-3 dni olej tłoczony na zimno zachowuje pełnię wartości.

Domowa olejarnia- zalety

projekt-bez-tytulu-2022-06-27t221901-078.png

Zrobiony domowym sposobem olej to gwarancja najwyższej jakości, w przeciwieństwie do produktów sklepowych pełnych konserwantów. Ja od kiedy mam prasę do oleju tłoczę sobie co kilka dni małe porcje oleju, tak aby delektować się jego niezwykłym aromatem i smakiem, a jednocześnie mieć pewność, że nadal zawiera cenne kwasy omega3! Domowa prasa do oleju Wartmann jest idealnym rozwiązaniem nie tylko w kuchni. Dzięki prasie do oleju możesz przygotowywać nie tylko różnego rodzaju oleje do swoich ulubionych dań ale również domowe kosmetyki do ciała: olejki do włosów, odżywcze kremy do skóry, kojące dodatki do kąpieli oraz rozluźniające olejki do masażu.

Wytłoczony przez siebie olej może byc też wspaniałym prezentem dla znajomych czy rodziny.

Gdzie kupić prasę do oleju?

prasa2-600x600.jpg

Jeżeli zechcesz kupić sobie prasę do oleju, to polecam Ci zakupy w sklepie https://zdrovi.pl .  Zaletą zakupów w tym sklepie jest satysfakcja gwarantowana , co znaczy, że możesz testować to urządzenie, a jeśli nie spełni Twoich oczekiwań, to możesz je zwrócić w ciągu 30 dni od zakupu. Przy zakupie prasy do oleju Wartmann  otrzymasz dodatkowo nasiona do prasy,  a ode mnie extra rabat w wysokości 5%. Wystarczy robiąc zakupy wpisać kod rabatowy PANIAGD.

 

Powodzenia w tłoczeniu oleju!

Filmowa recenzja


------------------------- TU BĘDZIE BLOK REKLAMOWY -------------------------