Strona główna Blog Płyty indukcyjne Płyta indukcyjna a ceramiczna?

Kategorie

Płyta indukcyjna a ceramiczna?

2018-09-19
product-3105289.jpg

Do niedawna główną zaletą płyt ceramicznych, którą kierowali się klienci, była ich cena. Płyty ceramiczne były zdecydowanie tańsze od płyt indukcyjnych. Dziś najtańsze modele płyt ceramicznych jak i indukcyjnych można kupić za ok. 700 zł.

 

Klientów indukcji straszono koniecznością zakupu kosztownych garnków o specjalnej budowie, przystosowanych do płyt indukcyjnych. A okazało się, że aby móc w pełni korzystać z płyty indukcyjnej wystarczy zakup garnków emaliowanych w cenie ok.200 zł za komplet. Trzeba przyznać, że nie jest to wygórowany wydatek.

 

Ciekawostka

Jeśli masz wątpliwość, czy garnek będzie działał na indukcji, to wystarczy przyłożyć do jego dna magnes. Jeśli przyciąga magnes, to znaczy, że zadziała na indukcji.

Czym różni się ceramika od indukcji?

elux.png

W standardowych płytach ceramicznych ciepło wytwarzane jest za pomocą grzałek elektrycznych, a indukcja opiera się na zjawisku indukcji elektromagnetycznej.

 

Pod  powierzchnią płyty indukcyjnej umieszczone są zwoje indukcyjne, których działanie zaczyna się w momencie, w którym ustawiamy na płycie garnek i uruchomimy pole grzewcze. Pole magnetyczne powoduje, że ogrzewane jest tylko dno naczynia, nie zaś całe pole grzewcze, co sprawia, że nie tracimy ciepła i tym samym oszczędzamy.

 

Płyty indukcyjne zaliczamy do modeli, które charakteryzuje wysoka oszczędność energii oraz wysoka efektywnością grzania. Kiedyś ten rodzaj płyt dostępny był wyłącznie dla osób z zasobnym portfelem, a dziś każdy może sobie na nią pozwolić.

siemens.jpg

Płyty indukcyjne są też bezpieczniejsze w użytkowaniu od ceramiki, ponieważ pole grzewcze na płycie indukcyjnej nagrzewa się tylko minimalnie od ciepłego naczynia, które na nim stoi. Ryzyko oparzenia przy indukcji jest zatem znacznie mniejsze niż przy płycie ceramicznej. Jest to szczególnie ważne, jeśli lubisz rodzinne gotowanie lub posiadasz dzieci, które lubią spędzać czas w kuchni.

 

Jedzenie, które wykipi lub wyleje się na płytę ceramiczną, łatwo się przypala. Spędzisz sporo czasu na mozolnym szorowaniu płyty, aby doprowadzić ją do czystości.

Na płycie indukcyjnej jedzenie nie przypala się, a po gotowaniu można ją łatwo umyć wilgotną ściereczką, jest więc łatwa w utrzymaniu czystości. 

Wykipiałe mleko na ceramice i na indukcji

 

Oferta rynkowa płyt indukcyjnych i ceramicznych

Jeśli chodzi o dostępność płyt na rynku, oferta płyt indukcyjnych jest bardzo duża ok. 800 modeli a ceramicznych tylko 200 (oferta na www.ceneo.pl). Zainteresowanie płytami indukcyjnymi jest coraz to większe, a producenci prześcigają się w prezentowaniu nowych modeli.

 

Płyty indukcyjne istnieją w wielu kolorach, grafikach i są bogate w funkcje, których nie znajdziemy w płytach ceramicznych:

  • Rozpoznawanie obecności i wielkości garnka – wystarczy ustawić moc grzania i możemy gotować;
  • Gotowe programy grzania - na każdym polu grzejnym możemy ustawić 3 poziomy temperatury grzania 40°C, 70°C i 90°C. Najniższa z temperatur sprawdzi się idealnie do topienia masła, czekolady, środkowa – do podgrzania zup, a w najwyższej ugotujecie makaron czy ryż;
  • Funkcja podtrzymywania ciepła - gwarantuje, że nawet po zakończeniu gotowania, potrawa nie utraci swojego ciepła;
  • Sensor smażenia- doskonałe wysmażenie potraw dzięki sensorowi z 5 ustawieniami mocy. Płyta stale kontroluje temperaturę podczas smażenia i reguluję ją w razie potrzeby.  Przygotowanie steka słabo, średnio czy dobrze wysmażonego stanie się dziecinnie proste;
  • Sensor gotowania- dzięki tej funkcji nigdy nie wykipi Wam już mleko! Płyta kontroluje i automatycznie reguluje temperaturę w naczyniu podczas gotowania.

Podsumowanie różnic pomiędzy indukcją a ceramiką

Płyty indukcyjne

  • szybko się nagrzewają
  • pole grzewcze ciepłe tylko pod garnkiem
  • łatwe w czyszczeniu
  • tańsze o 30% w eksploatacji
  • bezpieczne
  • więcej funkcji
  • bogata oferta rynkowa
  • różna kolorystyka

Płyty ceramiczne

  • wolno się nagrzewają
  • pole grzewcze i płyta są gorące i wolno stygną
  • ciężko wyczyścić przypalone jedzenie
  • droższe koszty eksloatacji o 30%
  • łatwo się poparzyć
  • ubogie w funkcje
  • mały wybór modeli
  • modele tylko w czerni

Indukcja wygrywa z ceramiką!

Mam nadzieję, że rozwiałam Wasze wątpliwości w kwestii indukcja czy ceramika?

Mi osobiście nasuwa się prosty wniosek, że zakup płyty indukcyjnej jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż zakup płyty ceramicznej! 

 

 



19 Wrzesień, 2018   |   13899
  |   Średnia ocena na podstawie 0 głosów.

Nasze marki