Strona główna Blog Piekarniki Piekarnik parowy czy zwykły?

Kategorie

Piekarnik parowy czy zwykły?

Wiele osób stojących przed wyborem piekarnika zadaje sobie pytanie, czy wybrać piekarnik zwykły czy parowy?

I tutaj należy się Wam pewne sprostowanie, bo każdy piekarnik parowy to jest przede wszystkim zwykły piekarnik, który dodatkowo może piec, opiekać, gotować przy zastosowaniu pary. 

 

Po co nam para w piekarniku?

kk-1440x1080.jpg
maly.png
remote-jpg-4.png
pseeov17bia0000d.png
pseeov180fa0000j.PNG

Często  lekarze i dietetycy polecają pacjentom przejście na tzw. dietę parową, czyli wyeliminowanie potraw smażonych i pieczonych na rzecz dań przygotowywanych z wykorzystaniem pary, dlaczego???, bo para wodna jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej dla naszego organizmu. 

 

Dzięki parze  potrawy zachowują  więcej składników odżywczych, witamin i minerałów, ale przede wszystkim para pozwala wydobyć najlepszy smak potrawy- czyli potrawy są nie tylko smaczne ale i wartościowe.

 

Para pozwala na upieczenie pieczywa, tak aby było chrupkie, miało cienką skórkę i żeby przez 2-3 dni pozostało świeże. Efekt ten osiągamy w ten sposób, że wkładamy wyrośnięte ciasto do zaparowanego piekarnika i w nim tak jak w piecu piekarniczym odbywa się garowanie, czyli powtórne wyrastanie ciasta. Para wodna wnika  w głąb ciasta i  sprawia, że staje się ono bardziej pulchne i wilgotne.

 

Para zapobiega też wysuszaniu potraw, np. kurczak upieczony z dodatkiem pary będzie miał ładną brązową chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczysty.

 

Pieczenie w piekarniku parowym nie wymaga też stosowania tłuszczów!

 

Para pozwala również na szybkie odgrzanie potrawy. Zamiast korzystać z mikrofali, która wysusza potrawy, wystarczy uruchomić program regeneracja ( temp. 110 stopni), w którym w ok.10 minut jesteśmy w stanie odgrzać sobie obiad. W parze odgrzejemy też zimną pizzę, tak aby smakowała jak prosto wyjęta z pieca czy zregenerujemy lekko obsuszony ryż czy makaron!

 

Para wodna dodatkowo usprawnia proces pieczenia, skracając całkowity czas przygotowania dania, nawet o 10–20 %.

 

W piekarniku parowym, który ma funkcję gotowania parowego możemy gotować na kilku poziomach różne potrawy jednocześnie bez ryzyka mieszania się zapachów np. na jednym poziomie rybę, a na drugim udka z kurczaka, a jeszcze wyżej warzywa. Gotowanie na parze polega na gotowaniu w temp. 90 stopni, piekarnik zaparowuje tak mocno, że nic nie widać; para wnika w każdą potrawę  a dzięki temu, że wilgotność w piekarniku przekracza poziom wilgotności potraw- one nie wydzielają zapachów! Kilka minut przed końcem programu para opada, a naszym oczom ukazują się pięknie ugotowane dania.

 

W najbardziej zaawansowanych piekarnikach parowych możemy przygotowywać potrawy jak prawdziwi szefowe kuchni dzięki metodzie SousVide, która polega na gotowaniu żywności zapakowanej próżniowo. Kto jadł tak przygotowane mięso, ryby czy warzywa, wie że to raj dla podniebienia. Zapach, smak, konsystencja potraw jest po prostu fantastyczna. (już wkrótce na moim kanale YT zobaczycie relację z gotowania SousVide)

Jak generowana jest para w piekarnikach parowych?

remote-jpg.png
pseeov18bie00002.png

 

 

Warto wiedzieć, że wyróżniamy dwie grupy piekarników – z wykorzystaniem parowania statycznego (specjalny pojemnik na wodę lub brytfanna, ew. podgrzewana misa) oraz o wiele efektywniejsze modele z generatorem pary „produkującym” ją pod ciśnieniem i wtłaczającym do wnętrza komory takiego piekarnika.

 

 

W obu wypadkach pod wpływem temperatury woda zostaje zmieniona w parę, która rozprowadzana jest po całej komorze. Różnicą jest jedynie to, że w pierwszym wypadku jest to obieg grawitacyjny (naturalny), w drugim wymuszony.

Jaki piekarnik parowy wybrać?

Pierwszy piekarnik parowy do użytku domowego zaprojektowali i wyprodukowali inżynierowie firmy Electrolux. Jak się później miało okazać, był to absolutny strzał w dziesiątkę! Do dziś są liderem w tek kategorii i ja osobiście bardzo polecam ich produkty. W swojej ofercie mają 4 gamy produktowe -od taniej i prostej serii SteamBake po najbardziej zaawansowaną serię SteamPro- która oferuje nam piekarniki parowe z WiFi, kamerą i  z opcją gotowania próżniowego SousVide. Jeśli chcecie poznać bestsellery Electroluxa w kategorii piekarników parowych, to zapraszam do przeczytania mojego artykułu "Najpopularniejsze piekarniki parowe" i do obejrzenia filmów o tych seriach na moim kanale YT Pani AGD.

 

 



24 Czerwiec, 2020   |   1201
  |   Średnia ocena 5.00 na podstawie 1 głosów.

Nasze marki